Kitapçılar

New York’ta sevdiğim iki kitapçıdan bahsetmek istiyorum ama kitapçı deyip Barnes&Noble’dan bahsetmemek olmaz diye önce onunla başlıyorum.

Barnes&Noble
Barnes&Noble, aradığınız her kitabı bulabildiğiniz, Starbucks’ında uzun uzun oturup okuyabildiğiniz, temiz tuvaletleri olan, yolunuzun üzerinde en az üç tanesine rastlayabileceğiniz Amerika’nın büyük kitapçı zinciri.
Mağazalarından ve internet üzerinden yılda 300 milyon kitap satıyor. Soğunda 1 milyon farklı kitap olduğunu söylüyorlar. Küçük yayıncılara ve üniversite yayınlarına da giderek daha çok yer veriyor. Mağazalarında okuma günleri, imza günleri gibi etkinlikler düzenliyorlar. 2009’da e-kitap okumak için Nook’u çıkardı. NYU’da aldığım pazarlama derslerinde Amazon.com’la yarışa geç girdiği, internet üzerinden kitap satmada Amazon’u yakalayamadığı konuşuluyor.

Strand
80 yıllık New York kitapçısı Strand, içinde zaman geçirmekten çok hoşlandığım, yolumun üstünde olduğundan da sık sık uğrayabildiğim bir kitapçı. Bugün Broadway’le 12. Sokak’ın köşesinde bulunan Strand (ismini Londra’da yayıncıların bulunduğu meşhur sokaktan almış) 1927’de 4. Cadde’de açılıyor. 4. Cadde o zamanlar, 48 kitapçısıyla New York’un efsanevi kitapçı caddesi. Bugün o kitapçılardan sadece Strand varlığını sürdürüyor. 5 katlı binasındaki 2,5 milyon yeni ve kullanılmış kitap var, bunlar yan yana konulduğunda 18 mil (yaklaşık 29 kilometre) ediyor.
Pek müşteri canlısı olmayan, sorduğunuz soruları, elleriyle belirsiz bir yeri işaret ederek “orada bulursunuz” diye cevaplayan çalışanları var Strand’ın. Çünkü burada keyifli olan aradığınız kitabı satın alıp çıkmak değil, Strand’ın dar koridorlarında yere oturmuş, dünyayı unutup okumaya dalmış insanları ezmeden dolaşmak, aheste aheste kitapları karıştırmak, pek de sağlam olmayan uzun merdivenlerine tırmanıp üst raflara göz atmak, son baskısı yıllar önce yapılmış, sayfaları sararmış eski tozlu kitaplara rastlamak, aradığınız kitabı ucuza bulmak. “Barnes and Noble”ların “Starbucks”lı, steril, pırıl pırıl ortamlarından sonra Strand bir kitapçıdan çok büyük bir kütüphanede olduğunuz hissini uyandırıyor.

McNally Jackson Bookstore
McNally Jackson, bağımsız küçük bir kitapçı. Burası da uğramaktan, kahve içmekten keyif aldığım bir yer. Soho’da 2 katlı binasında, küçük kafesiyle birlikte hizmet veriyor. Okuma ve imza günleri, yazarlarla sohbetler gibi etkinliklerle oldukça faal. Amerikan kitaplarının dışında dünya edebiyatına da oldukça geniş bir yer ayırmışlar. Avrupa kısmında bizden Yaşar Kemal, Orhan Pamuk ve Elif Şafak’ın kitapları var. 
Ekim 2011

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder