New York’un Lezzetleri

Küçük dairelerinin küçük mutfaklarında yemek yapma alışkanlığı pek olmayan New Yorklular, kimi zaman da evde pişirmek dışarıdaki hesaplı alternatiflerden pahalı olabileceği için, genelde dışarıda yemeyi tercih ederler. New Yorkluların bu alışkanlığı ile birlikte yıllık ortalama 45 milyon olan turist sayısı şehirde yaklaşık 20.000 restoran olmasını açıklar sanırım.
New York’ta tüm dünya mutfaklarının en iyi örneklerini bulabilirsiniz demek yanlış olmaz. Zagat ve Michelin kitapçıkları restoran seçmek için iyi birer kaynaktır. İyi ve tercih edilen restoranlarda masaya oturmak için hatırı sayılır bir süre beklemek New York’ta adettendir, şikayet etmeyin. 
Farklı mutfakları tatmak isteyenlere bu yararlı kitapçıkları önerip bu yazıda ayaküstü atıştırılabilecek sokak lezzetlerinden bahsedeceğim.
Biz çocukken (70’lerin sonu, 80’lerin başı) sokakta yemek ayıp sayılırdı. Sanıyorum ağırlıklı olarak herkesin o yiyeceği alamayabileceği düşüncesinden yola çıkarak böyle düşünülürdü. Yavaş yavaş hızlı hayatın gereksinimleriyle, özellikle büyük şehirlerde artsa da hala sokakta, özellikle yürürken bir şeyler yemek çok yaygın değildir ülkemizde.
New York’ta kural olarak herkesin acelesi olduğundan ve sürekli bir yerlere yetişmek için koştuğundan sokakta yemek çoğu zaman zorunluluk haline geliyor. Hem pratik hem de ucuz bir şekilde karnını doyururken bir yandan da bir yerlere koşturan New Yorklulara zamanla alışıyorsunuz. Ama yürürken pizza, makarna ya da salata yiyen New Yorklulara özenmeye kalkmayın üstünüze döker, saçarsınız. New Yorkluların böyle kolaylıkla yiyebilmelerinin sebebi bu eğitimin onlara ilkokullarında zorunlu olarak verilmesindendir. Siz en iyisi hot dogla idare edin.
Popüler ayaküstü lezzetler ve mekan önerileri:

Hot Dog
Amerikalıların milli yiyeceği hot dog hızlı ve pratik bir öğün için iyi bir seçimdir. Sokaklardaki seyyar satıcılarda fiyatları bulunulan yerin turistik cazibesinin yüksekliğine göre değişkenlik gösterse de genelde uygundur. Bizdeki sosislere göre biraz daha baharatlı ve lezzetlidir. Sokak satıcıları dışında çok güzel hot dog yiyebileceğiniz iki adres:
Papaya King: Evime yakın olduğu için sık sık tercih ettiğim Papaya King bulunduğu yerinde 1931 yılından beri hizmet veriyor. Enfes hot doglarıyla birlikte ananastan papayaya egzotik doğal meyve suları da çok popüler. Adres: 86. Sokak ve 3. Cadde.
Gray’s Papaya: West Village’daki bu hot dogcu da çok tercih edilenlerdendir. Dikkatli Sex and the City izleyicileri, Carrie’nin ödül aldığı gece limuzin şoförünün onu götürdüğü restoran olduğunu hatırlayacaklardır. Adres: 8. Sokak ve 6. Cadde.

New York Pizza
Odun ateşinde pişeni makbul olan New York pizzaların bir dilimi bildiğimiz küçük boy bir pizzaya yakın büyüklükte olup oldukça ucuz, lezzetli ve doyurucu bir tercihtir. Genelde oldukça yağlı olduklarını da söylemem gerekir. Güzel pizza yenilebilecek birkaç yer önerisi:
Ray’s Pizza: New York’ta birden fazla bulunan ve hepsi en orijinal, en meşhur olduğunu iddia edenler içinde Astor Place’dekini seçmemin nedeni NYU’ya yakın olmasıydı. Neyse ki doğru seçim yapmışım, pizzaları çok lezzetlidir. Neredeyse NYU kampüsü içinde sayılabilecek bir yerde olduğu için de fiyatları çok makuldur. Adres: 2 St. Marks Pl
Artichoke Pizza: Tesadüfen bulduğum East Village’daki bu küçük pizzacının içinde oturacak yeri olmasa da kapısında her daim sıra vardır. Adı üstünde en meşhur pizzası enginarlı olanıdır ama diğerleri de tatmaya değerdir. Adres: 14. Sokak, 1. ve 2. Cadde arasında, East Village.

Bagel
Simitin yarıçapı küçüğü ama tombulu, tek başına yendiğinde pek yavan kalanıdır. Marketlerden alıp evde kendi zevkinize göre hazırlayabileceğiniz gibi bir bagelcıya girip siparişle de hazırlatabilirsiniz. Ancak bu durumda onlarca soruya cevap vermeye hazır olmalısınız. “İçine biraz peynir, biraz da domates koyun” gibi basit ifadelerle kurtulamazsınız. Bagelın ekmeğinden başlayarak her malzemede sonsuz seçenek içinden seçim yapmanız beklenir. Ne de olsa Amerika seçenekler ülkesidir.
Tal Bagels iyi bir seçimdir. Birçok yerde şubesi olsa da ben yine evime yakın olanının adresini vereyim ki sorularıyla beni delirten şakacı garsonla siz de tanışın. 86. Sokak, 1. ve 2. Caddeler arası.

New York Cheesecake
Meşhur New York cheesecakelerinin en güzellerini yiyebileceğiniz yer bana göre Junior’stır. Merkezi Brooklyn’de olsa da Times Square (45. sokakta, Broadway ve 8. caddenin arasında) ve Grand Central’da şubeleri bulunur. Porsiyonları bizim alışkın olduklarımıza göre o kadar büyüktür ki iki kişi için bile fazla gelebilir.

Magnolia Bakery
Bu pastanelerden birine giren her tatlı severi baştan çıkaracak kokular ile renk renk cupcakeler, pastalar ve tartlar muhteşemdir. Benim tercihim ise bu pastanelerin en meşhur ürünü olan banana pudingdir (muzlu puding). Şubelerinden birisi Yukarı Batı Yakası’nda Columbus Caddesi’nde bulunur. Sex and the City dizisinin bir bölümünde de gösterilen diğer şubesi de Greenwich Village’da Bleecker Caddesi’ndedir.

Turkish Kitchen
Bütün bunlardan sıkılıp “ille de Türk yemeği isterim” diyenler için ise önereceğim yer 3. Cadde’de 27 ve 28. Sokaklar arasındaki Turkish Kitchen’dır. Özellikle Pazar sabahları verilen brunchta zeytinyağlıdan kebaba, pilavdan çeşitli tatlılara her türlü Türk yemeği bulunur. Hayatımda en iyi içli köfteyi burada yediğimi söyleyebilirim. Özlem gidermek ya da yabancı arkadaşlarınıza Türk mutfağını tanıtmak için çok idealdir. 


Ocak 2011

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder